lördag 13 september 2014

Böcker om feminism

Under året som har gått har jag intresserat mig för feminismen mer och mer. Jag har förstått vilket fruktansvärt patriarkat vi lever i Sverige, trots att vi är lyckligt lottade om man jämför med många andra länder och hur sexismen verkligen genomsyrar hela vår vardag. Sen har jag också lärt mig om bl.a. könsnormer och hur de begränsar oss både som samhälle och individ. Allt detta har jag lärt mig på internet (instagram, twitter, tumblr och bloggar) och genom att diskutera med mina kompisar. Även om internet är ett superbra ställe för att få veta saker så är jag nu sugen på att dyka ner djupare i ämnet feminism och har börjat kolla på lite böcker. Därför har jag i detta inlägget lite tips för den som inte ens vet vad feminism är och behöver lära sig eller kanske för någon som älskar feminism och inte kan få nog av den! Jag har inte läst någon av böckerna, utan detta är typ en "wish-list"  på böcker som jag vill läsa.Under det rosa täcket av Nina Björk
Jag läser HEJ BLEKKs blogg och i ett par av sina inlägg om feminism har hon nämnt denna bok som mycket lärande. Under det rosa täcket är på 330 sidor, inte en jättelätt bok alltså, men tror att den är intressant. På Bokus hemsida klassas boken som "en av de viktigaste feministiska böcker som utkommit i Sverige under de senaste åren. " och "feministisk klassiker", bra omdöme!

Fulheten av Nanna Johansson
Nanna Johansson är serietecknar och skriver serie om feminism, könsnormer, främlingsfientlighet och annat bra. Hon har släppt flera böcker, senast xxx, men fulheten är hennes första. Jag tror inte att de har någon koppling till varandra eller måste läsas i kronologisk ordning, men jag känner för att börja med den första.

Ja! Till Liv: Liv Strömquists ABC  av Liv Strömquist
Även detta är en serietecknare med många böcker i bagaget. Jag kunde inte hålla mig och läser just nu i "Hur man botar en feminist" av Strömquist, men den är jättebra, så är superpepp på Ja! Till Liv.

Everyday Sexism av Laura Bates
Det här är definitivt den tyngsta av böckerna i den här listan. Jag har gett två exempel på serieböcker som pratar om feminism på ett skämtsamtsätt, denna är tvärtemot. Everyday sexism är en bok med samlade historier om den sexism som kvinnor faktiskt tvingas att stå ut med i sin vardag. Jag har sett liknande historier som de som finns i boken och det är vidrigt att se hur kvinnor faktiskt fortfarande behandlas i dagens samhälle. "Everyday sexism" började som ett projekt på internet, det finns många historier att läsa på twitter och tumblr. Du kan också skicka in dina egna historier om sexism som du själv har mött i din vardag på hemsidan.

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran
Jag tror att många redan har hört talas om denna boken, Caitlin Moran har blivit uppmärksammad kraftigt för sina böcker. Konsten att vara kvinna är en självbiograf som pratar mycket om femnism och som tydligen också är helt sjukt roligt. Har inte läst några biografier innan, då de ofta känns väldigt tunga och jag inte har känt mig dragen till någon självbiografist, men denna verkar bra att börja med.Om ni har läst några böcker om feminism så får ni gärna tipsa mig! Kommer det många förslag gör jag en uppföljare på detta inlägg :) 

/Josefin

3 kommentarer:

 1. Halloj!
  "Konsten att vara kvinna" har jag läst och den är verkligen jättebra! Caitlin Moran är fantastisk! Hon har många väldigt sunda och bra tankar och funderingar och den är verkligen rolig. Du behöver inte tveka en sekund - bara läs den!!! :) Och om man inte orkar behöver man inte läsa hela i sträck. Den är indelad i olika delar som behandlar olika ämnen. Jag har köpt hennes nästa bok "Morantologi" men inte läst den än. Den hamnade långt ner i en bokhög som sedan hamnade i en låda någonstans i mitt bokkaos. Men när den dyker upp ska jag läsa den också!

  Toppen att du är engagerad i feminismen! :) Den är viktig! Och ni gör en viktig insats här på bloggen tycker jag, som visar hur himla bra unga tjejer kan vara! Fortsätt så! Eller ja, det vet jag ju att ni gör. :)

  Kram på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra! Ska bara hitta ett ex av boken på bibblan, så läser jag den nog snart :D

   Tack så jättemycket för all pepp Gabriella, du är såååå underbar. Feminismen är en av de viktigaste frågorna idag, särskilt oss unga tjejer och jag är glad över att det finns folk som faktiskt läser bloggen, så att jag kan skriva inlägg som dessa och veta att de hörs utåt (även om det är en liten skala).

   Megakram till dig!

   Radera
  2. Jag är så glad över att ni gillar mina kommentarer!!! :D Hoppas att jag kan fortsätta glädja er!
   Kram!!!!!

   Radera