lördag 3 maj 2014

Böcker på Youtube

Booktube är kanske inte det nyaste på marknaden, men för mig är det helt nytt. Jag kollar mycket på youtubeklipp och följer så kallade "youtubers" och helt nyligen upptäckte jag att det finns många youtubers som bara pratar om böcker. Dessa personer kallar sig ofta för booktubers och naturligt blir då att "bok-sidan" av Youtube kallas Booktube. Det finns flera taggar som går runt där folk visar sina bokhyllar eller försöker gissa böcker genom att känna på dem (med förbundna ögon). Sen finns det såklart också helt unika videor och folk kommer hela tiden med nya kreativa idéer.  
Att upptäcka ett helt nytt community med folk som pratar om böcker var jätteroligt för mig och jag blev sugen på att dela med mig lite av detta fantastiska. Jag tänkte därför tipsa om några av dessa booktubers som jag har hittat och tycker om.

Booksandquills kommer från Nederländerna, men bor nu i London. Jag tycker om booksandquills för att hennes videor håller en hög kvalitet. Innehållsmässigt är de varierade, hon pratar på ett tilltalande sätt och det är en bra längd på videorna. Jag har ju ingen aning om är som person, så det skulle kännas konstigt att säga att hon är min favoritbooktuber, men jag kan säga att hennes videor är mina favoriter.


Little book Owl lägger upp videor på sin kanal flera gånger och lyckas ändå alltid prata om något nytt. Hon kommer från Australien och verkar vara en sjukt trevlig person. När hon pratar verkar det alltid som att hon har läst så mycket och det är jätteroligt. Eftersom hon har läst mycket har hon mycket att prata om.


Itswaypastmybedtime är nog personen i den här listan som är mest känd. Förutom att göra videor är hon också med i musikalen Les Miserables som spelas i London just nu. Carrie är nog vad jag skulle kalla en "vanlig" youtuber, men hon läser mycket. Hon har gjort ett par roliga videor i en serie hon kallar Fairy Fails, där hon pratar om gamla sagor. Men det bästa, tycker jag, som hon har gjort på temat böcker är en sång. Den heter "Boys in Books are better" och jag tror att alla som läser kan relatera till den, här kan ni kolla på den direkt:
 

Abookutopia är en amerikans booktuber som jag gissar är ungefär i min ålder. Personligen kan jag ibland tycka att det är lite jobbigt att lyssna på för mycket amerikans dialekt, men abookutopia är ändå duktig. Hon tar upp många nyheter och pratar mest om böcker för unga, vilket gör att videorna känns vilket nu. Gillar man ungdomsböcker och vill höra om det hetaste i bokvärlden just nu är abookutopia perfekt att kolla på.
Som jag har förstått det, utifrån hennes videor, har Sasha (abookutopias namn) varit statist i bl.a. Divergent. Detta säger såklart inget om hur bra hennes videor är, men jag tycker att det är riktigt coolt!  PeruseProject vet jag inte så mycket om som person, men jag älskar den här videon hon gjorde:

TheBookTuber älskar jag på grund av hans kreativitet. De andra jag har nämnt pratar mest om böcker de har läst, men TheBookTuber gör istället som små sketcher. Han har t.ex. gjort videor där han låtsas vara författar som skriver och de är jätteroliga att kolla på. Jag tycker det är roligt med nya saker och även om sketcher är vanligt på youtube, är TheBookTuber nog den enda jag har sett som gör sketcher men boktema. 

Så detta var bara ett par tips till er på folk vars videor jag har roats mycket av, jag hoppas att ni gillar dem med! Som jag nämnde i början är Booktube ganska nytt för mig och ifall ni har något tips på andra booktubers får ni gärna lämna en kommentar :) 
                            
                                                                /Josefin  
7 kommentarer:

 1. Jag älskar dig nu för Boys in Books Are Better är det bästa jag sett????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen orsak, haha. Älskar den så mycket <33333

   Radera
 2. Jag älskar BookTube! Jag är själv med men har inte så många subscribers, haha! Älskar eran blogg! En annan booktuber som är duktig är Ariel Bissett

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gör videor själv, vad heter din kanal?
   Och tack för tipset, ska genast kolla upp henne ^^

   Radera
 3. Tack så otroligt mycket för tipset!! Blir riktigt glad! Har själv inte heller hört talas om sådant här innan, fast jag är en riktig boknörd. Detta låter riktigt kul, ett måste att kolla upp! Tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tycker det låter intressant. Hoppas du hittar några videor/personer som du gillar :D
   Kram från Josefin

   Radera