måndag 15 december 2014

Julklappstips!

Det är bara lite mer än en vecka kvar till jul nu, förhoppningsvis är ni redan klara med alla julklappsinköp.

Kombinera en bok med en upplevelse: 
Känner du att bara en bok är för enkel julklapp kan det vara perfekt att matcha boken med en upplevelse.

Till de som är lite yngre, t.ex. ett yngre syskon rekommenderar jag en bok ur serien Lassemajasdetektivbyrå av Martin Widmark och Helena Willis. Det finns "cafémysteriet" för ett cafébesök, fotbollsmysteriet om ni ska kolla på en match tillsammans och massa, massa fler!

I vår går Kristina från Duvemåla på Göteborgsoperan, den är baserad på boken Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Till en pappa/farmor/moster eller vem som helst som gillar musikaler kan det vara en bra kombo.Om du inte bor i Göteborg, tycker att en musikalbiljett är för dyr eller föredrar bio finns kommer det flera filmer i jul/till våren baserade på böcker. För de yngre kommer Paddington och för lite äldre kommer Fifty Shades of Gray.
Paddington är bilderböcker skrivna av Michael Bond.
Fifthy Shades of Gray är boken ingen missade, den mest sålda enligt new york times och skriven av E L James.För den som bara läser mycket motvilligt
Vi känner alla någon som påstår att de hatar böcker eller så läser så sällan. Det kan vara svårt att hitta en bok som den här personen faktiskt skulle läsa, men jag har några tips.

- Köpa inga tegelstenar! Boken ska vara hyfsat kort, då kommer den kännas rimligare att kunna ta sig igenom.
- Tänk på design! En framsida som är verkligt iögonfallande kommer vara svårare att ignorera, den som ska läsa kommer bli nyfiken.
- Välj en snackis! Alla blir ju lite sugna på att läsa de där böckerna som ALLA pratar om.
- Tänk på intresse! Detta kan vara jättesvårt, men köp inte en fotbollsbok till någon som hatar fotboll, även om den är snygg.
- Filmatiseringar! Är en bok redan en film kan det bli problem, personen i fråga kanske hellre ser film då, men det kan också vara ett lockbete. Om man blir intresserad av trailern kan det bli lättare att komma in i boken.
- Serier! Många klassiker har gjorts om till serier. Ofta innehåller de hela eller stora delar av texten, bara att de är små rutor med bilder till.

Tips på böcker som jag tycker kan uppfylla det jag listade ovan är Hobbiten av JRR Tolkien, The Fault in Our Stars av John Green och Rör mig inte av Tahereh Mafi.

Till bokälskaren 

Precis som vi känner någon som hatar böcker känner vi antagligen någon som älskar böcker. Det kan vara svårt att hitta något nytt till någon som det känns redan har läst allt.

Jane Austen cover to cover av Margareth C. Sullivan.
En stor och vacker bok som innehåller alla olika omslag som har Jane Austens böcker har utgivits med.


Weird Things Customers Say in Bookshops av Jen Campbell. En jättegullig bok med roliga citat som folk har sagt i bokhandlar. 

The Ultimate teen book guide är en tjock samling med över 700 ungdomsböcker. Böckerna står i bokstavsordning och varje bok presenteras kort.

Jag tänker alltid rekommendera att köpa en riktigt snygg bok. Om bokälskaren redan har läst boken borde inte spela någon roll ifall boken är fin nog att få en hedersplats i bokhyllan. Mina favoriter är den nya utgåvan av Harry Potter: 

Och klassiker ur "penguin threads edition": 


Om ni vill göra några bra med böckerna som står och dammar på hyllorna:
Många barn kommer inte få några julklappar i år, vill du göra en god gärna tycker jag du ska kolla här:

Detta är för Göteborg, men liknande saker finn säker i många städer runt om i Sverige. Det handlar om att skänka en julklapp till den som annars blir helt utan. Att ge bort en bok som man redan har läst, men gärna vill sprida vidare, kan vara en perfekt sådan gåva. 


Hoppas ni har fått lite nya ideér till julklappar och lycka till ute i bokhandlarna! 
                                         

/Josefin

4 kommentarer:

 1. Jättebra inlägg!! :D *är ännu stoltare över böckerna jag tänker ge bort*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! De böckerna du har är säkert grrrreat :D <3 /J

   Radera
 2. God jul härliga ni!!!!! Hoppas att ni fortsätter med er fina blogg även nästa år! Även om ni har mycket att göra i skolan ... Rolig idé det där med bokkombo!

  Ha det bäst! Kraaaaaam!!!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God jul Gabriella! Vi planera definitivt att fortsätta, bloggen är alldeles för kul för att ge upp för mycket läxor!
   Kram från J

   Radera