torsdag 12 mars 2015

De bästa disneyfilmerna baserade på böcker

Jag ÄLSKAR Disney och i helgen ska jag och min kompis ha vårt tredje disneymaraton. På grund av de uppkommande maratonet (och det faktum att jag köpte ett toy story-mobilskal i veckan), så är jag extra taggad på disney just nu. De allra flesta disneyfilmerna är baserade på en bok eller en gammal saga och därför tänkte jag göra en lista med min topp 5 disneyfilmer baserade på böcker (och sagor).

Utan inbördes ordning:

Trassel
Trassel är baserad på Rapunzel som är en mycket gammal tyska folksaga. Historian finns med i bröderna Grimms sagor. Jag älskar den här filmen för att den har så underbar humor, med superroliga karaktärer. Den är fin med djupare känslor och en budskap om att följa sina drömmar. Jag tycker också jättemycket om animeringen i Trassel, den har så många fina detaljer. 

Narnia 
C.S. Lewis skrev på 50-talet sju barnböcker som kallades Berättelsen om Narnia. Tre av berättelserna har blivit filmatiserade. Jag har ännu inte läst böckerna, men planerar att göra det inom en snar framtid. Av filmerna är ettan (Häxan och Lejonet) definitivt min favorit och den film som gör så att Narnia får vara med på listan. Häxan och Lejonet har så mysig stämning och visar en spektakulär, magisk värld.  

Aristocats

Aristocats ska, enligt wikipedia, vara baserad på en bok av Tom McGowan och Tom Rowe. Dock hittar jag ingen mer information om författarna eller vart man skulle kunna inhandla originalboken. Filmen är en favorit från min barndom, med unika karaktärer och en god stämning. 

Robin Hood
Robin Hood är en gammal legend som har gjorts om till film otroligt många gånger. Trots alla adaptioner som finns är nog disneys Robin Hood ändå min favorit. På sportlovet när jag var typ 4 år kollade jag på Robin Hood två gånger om dagen i en vecka. Definitivt en underskattad klassiker. 

Filmen om Nalle Puh

Alla älskar Nalle Puh, eller hur? De två originalböckerna skrevs av A.A. Milnes på 1920-talet. Filmen om Nalle Puh kom ut 1977 och är nr 22 av disneyklassikerna. Har inte sett filmen på senare år, men minns att jag kollade mycket på den som småbarn. Utöver filmen läste jag även böckerna och hade diverse Nalle Puh-prylar.

Vilka är era disneyfavoriter?

Kram Josefin

4 kommentarer:

 1. Åhhh, Disneyfilmer. :) Jag tittar alldeles för sällan men jag har några både nya och gamla favoriter.
  Robin Hood har jag sett typ tusen gånger - älskar den!
  Frost är min nya favorit och snögubben Olof är underbar.
  Micke och Molle är underbar och sorglig.
  Bambi, åh.
  Och om jag ska nämna en som inte är tecknad så får det bli Hook. Den kan jag se många gånger till.

  Ha det bra!
  Kram på er!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett Hook, kanske borde göra det! Är väldigt dålig på filmer som inte är tecknade...
   Frost älskar jag främst för soundtracket. Är väl medveten om att alla andra har tröttnat på låtarna för länge sedan, men jag blir så glad av dem :)
   Micke och Molle har jag bara sett en gång. Det var så sorglig att jag inte har klarat av att se om den än.

   Ha det toppen, Gabriella!
   Kram Josefin

   Radera
  2. Gråter varenda gång jag ser Micke och Molle .... Fast jag gör kanske det till alla Disneyfilmer numera. :)
   Ja, jag tycker absolut att du ska kolla upp Hook!! Den handlar om att Peter Pan har lämnat Neverland och blivit vuxen, men när Kapten Krok kidnappar hans barn måste han åka tillbaka och rädda dem. Jag tycker att den är jättebra. :)

   Hur kan man tröttna på soundtracket till Frost? Då måste man ha en skruv lös. Tur att det finns normala människor som vi! ;)

   Ha det bra!
   Kram!

   Radera
  3. Ska gå och lyssna på soundtracket till Frost på högsta volym nu! Dina kommentarer gör min dag <3
   Kram J

   Radera