söndag 28 september 2014

Bokmässan fredag & söndag (obs bilderna vill ej samarbeta)

Hej världens bästa läsare! Jag hoppas att ni som har haft möjlighet att gå på Bokmässan har gjort det och att ni haft kul, för jag har haft superkul :) Här ska jag dela med mig av "Bokmässan à la Matilda 2014"

(Nu har bilderna knasat sig, och jag har försökt i typ en halvtimma att få till det, men de vill inte, så ni får tänka på att det är innehållet som räknas och i alla fall läsa mina små texter om de olika händelserna).

Fredag
Jag åkte till mässan direkt efter skolan, och hann bara vara där i ca 2 h men det gick bra ändå!
Jag gick (eller ja, sniglade mig fram för det var väldigt mycket folk) till Psykolog Guidens monter, för där pratade tre psykologer om deras bok "Projekt Perfekt" som handlar om samhället objektifering av våra kroppar och skönhetsideal. Det var väldigt intressant!Sen såg jag denna vackra poster som fanns hos The English Book Shop (vill köpa allt där ungefär) och grät smått inombords över att den kostade 500 kronor.
 Som ni ser föreställer den Harrys glasögon, hans uggla Hedwig som troligtvis bär på ett Hogwarts brev, och i bakgrunden står HELA serien i skrift. Wow säger jag bara.Sedan lyssnade jag på en jätteintressant föreläsning om feminism och kvinnors situation i Palestina, som Emmaus höll i.

Och sen mina vänner, upplevde jag en stor lycka. Jag träffade och lyssnade till Carol Rifka Brunt. OCH PRATADE MED HENNE. OCH TOG KORT MED HENNE. Vi andades samma luft alltså.


För ni som inte vet vem denna goa människa är, har hon skrivit boken Låt vargarna komma (2013) som är otroligt bra. Den utspelar sig i 80-talets New York och vi följer 16-åringen June vars härliga morbror dött i aids. Boken oerhört fin :)
Dessutom köpte jag en underbar tygkassa för endast 20 kronor, med motivet från bokomslaget.
*fangirlar*


Det var min fredag det!

Söndag
Idag var Josefin och jag här, och vi var där klockan nio, lite trötta men taggade! Vi var med i diverse tävlingar från Akademibokhandeln (man kunde få biljetter till Astrid Lindgrens värld, hur kan man säga nej till det?!). Sen gick vi mot seminariesalen där Desmond, Mpho Tutu och Antje Jackelén m.fl. skulle hålla en gudstjänst, och vi var där ca 50 minuter innan det skulle börja. Så vi ställde oss i kön och kände oss som riktiga groupies, och kön bara växte och växte. Tillslut var det dags och vi kunde gå in.

 Här är en otroligt suddig bild, men det var faktiskt svårt att få med dem på bild. Det var som en vanlig gudstjänst, förutom det att både Desmond och Mpho talade och läste utdrag från deras bok om den fyra stegen till förlåtelse. Det var väldigt intressant och inspirerande :) Dessutom sa Desmond Välsignelsen på sitt modersmål xhosa (det är ett av Sydafrikas officiella språk, och det låter väldigt coolt när man talar det). Vi tyckte synd om de som inte fick plats i salen, för det var en fin upplevelse att få lyssna och ha sett dem.Sedan behövde Josefin gå, men jag stannade kvar en liten stund till och lyssnade på Johan Catos föreläsning om islamofobi i Svergie, om inkludering/exkludering och hur vi behandlar varandra egentligen. Intressant!

Efter det lyssnade jag på Andreas Johansson Heinös prat om hans bok "Gillar vi olika?" (2012), som handlar om Sverigedemokraterna, anti-rasism, likhetsstrukturer, invandring och om vi i Sverige är så toleranta egentligen.  Det var också intressant, och jag blev ännu mera taggad på att stötta anti-rasismen. och fortsätta kampen mot en värld där mångfald uppskattas och ses som en tillgång.

Jag köpte även en A5 kalender för 2015 för 99 kr, så jag är  definitivt redo för 2015 nu.

Jag tror att Josefin också kommer att lägga upp ett inlägg med hennes bilder, för jag tror de blev lite bättre än mina :)
Kommentera gärna vad ni tyckte om årets bokmässa eller vad ni helst hade velat vara med på :D
Stora kramar från er Matilda

4 kommentarer:

 1. Låter som att ni har haft en toppenhelg på bokmässan!!! :) Hade varit kul att vara där ...
  Kul att du fick träffa Carol Rifka Brunt, Matilda! Jag älskade också hennes bok, som jag läste på engelska innan jag ens visste att den skulle komma på svenska. Det var bra att du påminde mig, för nu ska jag ge bort den i julklapp till min kompis. :)

  Och vad duktiga ni är som går på så viktiga föreläsningar! Ni kommer att förändra världen om ni fortsätter så här! Och det är ju jättebra!!! :)

  Ha det gött!
  Kram på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kan komma nästa år, så kanske vi kan få en kram av vår goa läsare :D
   Åh, vad kul! Visst var boken fin och superbra?! Hoppas att din kompis tycker om den!

   Tack vännen! Förhoppningsvis :D
   Ha det underbart! Stor kram från Matilda

   Radera
 2. Vad gulliga ni är! Självklart kör vi bokkram på bokmässan om jag dyker upp nästa år. :)
  Kram igen!

  SvaraRadera