tisdag 22 april 2014

30 days of books - Dag 22

22. En bok som du brukade älska, men inte gillar längre. 
Om jag får gissa tror jag att många har svarat liknande på denna fråga, och jag tror att många svarat Twilight/Om jag kunde drömma. Och det tänker jag också svara.
Jag fick Om jag kunde drömma i födelsedagspresent när jag fyllde 11/12 år, och jag älskade den. Jag läste hela serien och tyckte om dem väldigt mycket. Stephenie Meyer är en duktig författare, men nu när jag är äldre är jag inte lika förtjust i böckerna. Den gav ju mig och många andra unga tjejer och killar en skev bild av hur kvinnor ska vara svaga och männen ska ständigt komma och rädda en. Att man ska acceptera att alla kvinnor ska vara som Bella, då man städar, tvättar, lagar mat och är allmänt till lags, medan Bellas pappa lagar hemsk mat, putsar sitt gevär och dricker en öl i soffan. Det ses inte som farligt eller läskigt att Edward klättrar in i Bellas rum och kollar på henne när hon sover. Edward bestämmer vem Bella ska umgås med, och när Edward lämnar henne i New Moon kan hon inte klara sig själv utan hon måste såklart ha en man vid sin sida – Jacob. Varken Bella, Esme eller Bellas mamma jobbar utanför hemmet, det visar att kvinnorna ”borde vara hemma och det är där de hör hemma”. Det är inte fel att vara hemmafru, men det blir fel när det framställs som det enda alternativet!

Dessutom finns det bara heterosexuella personer i boken, som mestadels är vita och rika.  
Och, när Bella nästan blir våldtagen i första boken, ses det dels som hennes fel eftersom hon var ensam, det var mörkt och hon var i ”fel sida av staden”, och för femtioelfte gången: Varför lär vi tjejer att bära rätt sorts kläder eller aldrig vara ensam när det är mörkt ute, istället för att lära killar att det är fel med våldtäkt?!
Jag blir arg att allt detta förekommer i Twilight serien (och i många andra böcker), eftersom om man läser det och inte ifrågasätter den så växer man upp med sådana här tankar och tror att det är så samhället ska se ut! Jag vill inte att unga flickor och pojkar ska växa upp med sånt, och jag tänker kämpa för att ändra på vårt skeva samhälle! Som ett avslut på detta inlägg vill jag att du ska se det här:


och 

Tack för mig! Kommentera gärna vad ni tycker om frågan! 
Kramar från en stolt feminist som heter Matilda. 

4 kommentarer:

 1. Hej tjejer!
  Vilket himla bra inlägg! Verkligen jättebra skrivet! Jag är 34 år och har bara "Breaking Dawn" kvar i Twilight-serien nu. Jag gillar böckerna även om jag tycker att de är lite sega, men jag har faktiskt inte ens tänkt på allt det där som ni nämner. Och det är ju helt sjukt att jag inte har gjort det! (Slutsats: Ni ungdomar är smartare än vi vuxna!!!) Jag har visserligen inte tyckt att Bella är någon fantastisk förebild för hur man ska vara och jag stör mig på hur Edward är ibland, men jag mest tänkt att det bara är så det är i de här böckerna. Jag tycker alltså att det är fantastiskt att ni som är unga reagerar och vill ha förändring. Det ger hopp för framtiden! Och självklart håller jag med er och ska bättra mig i att vara kritisk. Läste nyligen ut Trylle-trilogin av Amanda Hocking och där störde jag mig på att författaren verkar förorda att man ska gifta sig och skaffa barn innan man ens är 20 år. Sådant gillar jag INTE! Det är visserligen upp till var och en men jag hoppas att ungdomar vill göra annat också. Bröllop och barn finns det gott om tid för i vuxen ålder.
  Tack för era kloka tankar! Det visar att visdom inte har med ålder att göra. Jag fortsätter att titta in hos er!
  Stor kram från Gabriella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket Gabriella, du förstår inte hur glad jag blir när jag läser din kommentar!! Jag själv vill arbeta med jämlikhet och mänskliga rättigheter när jag blir äldre, på Unicef eller Amnesty och liknande :) Jag har också läst den serien, men jag tänkte inte på det med äktenskapen så tidigt - men nu när du nämner det håller jag med dig!
   Tack själv!
   En ännu större kram från Matilda :D

   Radera
 2. Håller med dig till 100%! Dock är det för mig så enkelt att tappa bort mig i boken och gilla historien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Så kan det vara för mig också, att när man läser den är man helt uppe i den världen, och sen först efteråt börjar man tänka efter lite mer.
   Tack för din kommentar och för att du läser vår blogg :)

   Radera